Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

A könnyűbeton titka

2017. 09. 22. 10:59

A könnyűbeton napjainkban már hazánkban is széles körben elterjedt építőanyag, melynek nevéből rögtön kiderül, hogy mi az egyik legfontosabb előnye a hagyományos módon előállított betonnal szemben. Mivel a könnyűbeton testsűrűsége jóval kevesebb a sima beton sűrűségétől, ezért olyan területeken is alkalmazható, melyeken a klasszikus beton nem.
Bár többféle típusa is létezik, a legnépszerűbb a polisztirol gyöngyökből és cementből készült könnyűbeton, melynek felhasználási területe széleskörű, többféle funkció betöltésére is alkalmas. Mivel könnyű, ezért gyakran alkalmazzák olyan helyeken, ahol az építmény szerkezete nem bírná el a közönséges beton födémet. Alkalmazása egyszerű és gazdaságos. Bár beton tulajdonságokkal rendelkezik, nélkülözi annak előállítási nehézségeit.  Viszont pontosan az előbb említett könnyebb testsűrűsége miatt terhelhetősége korlátozott, tehát önmagában aljzatbetonnak például nem ajánlott. Szilárdsága a hagyományos beton és a szigetelő anyag között található.

Milyen esetekben ajánlott alkalmazni?

Attól függően, hogy milyen célra szeretnénk használni, érdemes körültekintően megvizsgálni a különböző könnyűbeton fajták összetevőit és ennek függvényében kiválasztani a nekünk megfelelőt. Mutatunk néhány munkafolyamatot, ahol ideális a könnyűbeton használata:
  • Födémszerkezetek gerendái között lévő terek hézagmentes kitöltése.
  • Szigetelésként alkalmazva nem keletkezik „szabási veszteség” és nem károsítják a rágcsálók. Régi födémekhez is alkalmazható, pontosan azért, mert hézagmentesen kitölti a teret.
  • Hőszigetelő hatása mellett nagyon jó a hőcsillapító hatása is, nyáron védi a lakást a felmelegedéstől.
  • Lejtéseket képezhetünk vele, toldások és hézagképződések nélkül.
  • Épületgépészeti csövek, csőrendszerek elrejtésére is kiválóan alkalmas.
  • Boltívek készítésénél is ideális építőanyag.

Mire kell figyelni az alkalmazás során?

Nagyon fontos információ viszont, hogy a könnyűbeton nem burkolható, ezt mindenképpen figyelembe kell vennünk a felhasználása során. Általában zsákos kiszerelésben kapható, melyből cement és víz hozzáadásával, betonkeverő segítségével otthon is könnyen előállítható ez a nagyszerű anyag. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy keverési ideje másfélszerese a hagyományos betonénak. A víz adagolásánál nagy precizitásra van szükség, mert az arányok be nem tartása minőségi romláshoz vezethet.
A könnyűbeton fajtákat pórusképzésük szerint három csoportra oszthatjuk:
  • Egyszemcsés könnyűbeton.
  • Adalékanyagos könnyűbeton.
  • Pórusbeton vagy sejtbeton.
Fentiekből kiderül, hogy nagyon sok területen felhasználható ez a nagyszerű anyag és az adalékanyagoknak, illetve a különböző előállítási technológiáknak köszönhetően sok fajtája is létezik. Amennyiben építkezünk, vagy régebbi építésű házat újítunk fel, mindenképpen érdemes előre tájékozódni, hogy mely fázisoknál alkalmazhatunk könnyűbetont, figyelembe véve annak különböző fajtáit és ebből adódóan a sokféle felhasználási területet. Ha ügyesek vagyunk időt és pénzt takaríthatunk meg és korszerűbbé varázsolhatjuk otthonunkat a könnyűbeton megfelelő alkalmazásával.