Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

A könnyűbeton vs normál beton – érvek és ellenérvek

2017. 08. 29. 16:47

Polisztirol beton ár

A szakirodalom szerint a beton olyan mesterséges, kőszerű építőanyag, amelyet kötőanyag, adalékanyag, valamint víz keverékéből állítanak elő. A beton fontos jellemzője, hogy készítéskor még alakítható, viszont a víz és a cement között létrejövő interakció hatására megszilárdul és mesterségesen létrehozott, nagy szilárdságú kővé alakul. Polisztirol beton ár

A betonok többfajta módon csoportosíthatóak. Összetevője alapján a beton lehet normál, könnyű, nehéz vagy bauxit beton. A normál betonhoz képest a könnyű beton, ahogy a nevében is benne van, könnyű adalékanyagokat, a nehézbeton nehéz adalékokat, a bauxit beton pedig aluminát cementet tartalmaz a szokványos cement, sóder, homok és víz kombinációjú keverékhez képest.

könnyűbetonoknak széles termékpalettája található meg hazánkban, de külföldön még ennél is elterjedtebb ennek a népszerű betonfajtának a használata. Polisztirol beton ár

Nemcsak falazatot készítenek belőle, de használják aljzatbetonként vagy egyszerű szigetelő vakolatként. A sokféle felhasználási terület, sokféle technológiát és adalékanyagot hoz magával.

könnyűbetont már 2000 évvel ezelőtt is használták a rómaiak. Adalékanyagként vulkáni lávát és tufát használtak.

A természetes alapanyagú lávakő és tufa, illetve az agyagszármazékok mellett a környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve adalékanyagként használják fel a pernyét, a kazánhomokot, sőt duzzasztott perlitet és a habüveget is, hőszigetelési célzattal pedig műanyag-származékokat, például polisztirolgyöngyöt.

könnyű beton felhasználási lehetőségei nagyon sokrétűek.

Polisztirol beton ár

Ha a betonba duzzasztott vulkáni eredetű perlit vagy polisztirolgyöngy kerül adalékanyagként, akkor jó minőségű hőszigetelő, ráadásul lépésálló polisztirol beton hozható létre. A polisztirol beton ára hosszútávon nagyon kifizetődő, hiszen a lakás hőtartóképessége megnövekszik, így az energiaárak csökkenthetőek. Egyetlen hátrányos tulajdonsága, hogy magas a vízfelvétele a betonkeverés során. Ha duzzasztott anyagkaviccsal elegyítjük, akkor jó teherhordó képességgel fog rendelkezni a beton, emellett hőszigetelő tulajdonságokkal is fog bírni.

Az úgynevezett „no fines” vagy más néven egyszemcsés könnyűbetonok adalékanyaga természetes alapanyagú zúzott kő. A speciális cementgép a szemcsék közötti tér kitöltése nélkül, az érintkezési pontokon ragasztja össze az adalékszemcséket. Polisztirol beton ár

Ha kvarchomokkal vagy könnyű pórusos homokkal, valamint cementet tartalmazó habarcsvázzal és légpórus-képző adalékanyaggal elegyítik a betont, akkor adalékanyagos könnyűbetonról beszélhetünk.

A gázbetonok és habbetonok az úgynevezett pórushabarcsok, más néven sejtbetonok közé tartoznak. Ezek 4 milliméternél nagyobb szemcséjű adalékanyagot nem tartalmaznak. Ezeknek a betonoknak az állagát az előbbinél gázképző, az utóbbinál pedig habképző anyagok hozzáadásával érik el.

Gázbetonból készítenek falazóelemeket, válaszfalakat, hőszigetelő lapokat, melyek könnyen vághatóak, fűrészelhetőek. A habbetont mindig természetes úton szilárdítják, közvetlenül a felhasználás helyszínén készítik el, tetőszigetelésekhez szokták alkalmazni. Polisztirol beton ár