Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

Ahol a súly igenis számít!

2017. 08. 29. 16:45

Polisztirol beton

A könnyű betonok családjának egyik legismertebb és talán legnépszerűbb tagja a polisztirol beton.
De mi ez a furcsa nevű anyag, a polisztirol?
A polisztirol a legrégebben használt műgyanták egyike, ami tulajdonképpen egy hőre lágyuló műanyag, mely láncszerűen összekapcsolt makromolekulákból áll. Anyagából adódóan könnyen préselhető, különböző formák alakíthatóak ki belőle. Ez a furcsa anyag nagyon jó elektromos szigetelő, egyébként színtelen, üvegszerűen átlátszó és rideg. Habosított változatai - például a hungarocell - a leggyakrabban használt építőipari hőszigetelők. Alkalmazási területei a csomagolástechnikában is elterjedtek, illetve a hűtőtáskák, védőeszközök és bukósisakok esetében is alkalmazzák. polisztirol beton
Mit lehet tudni a polisztirol betonról?
Az ötvenes években a polisztirol habok gyártásának rohamos megindulásakor megfogalmazódott az a gondolat a szakemberekben, hogy hogyan lehetne ezeket a lágy habokat hőszigetelő elemek gyártására felhasználni úgy, hogy merevebb, térhatároló szerkezetként is hasznosíthatóak legyenek. A kidolgozott módszer során gyöngy-polimerizációs eljárással felmelegítik a polisztirol granulátumot, majd mikor a benne lévő speciális anyagok elgőzölögnek, akkor a megmaradt termoplasztikus, más néven hőre lágyuló anyagot felfújják. A hő hatására felfújt habgömbök a hozzájuk kevert cementtel és gipsszel, vagy más kötőanyaggal habarcsszerű anyagot hoznak létre, melyet az előkészített zsaluzatba öntenek bele és tömörítenek. Az így keletkezett betont nevezzük polisztirol betonnak, más néven thermobetonnak.
A polisztirol beton könnyű, a normál betonok súlyának nagyjából 20%-át teszi ki. Jó szigetelő tulajdonsága van, magas szilárdsággal bír, nem éghető és nagyon jó hőcsillapító tulajdonsága van, a kártevők sem tudnak neki ártani. polisztirol beton

Polisztirol beton

Hol használható a polisztirol beton?
  • Padlók hőszigetelésére: A kivitelezők a gépészeti csöveket gyakran a betonaljzat alatt, a hőszigetelés felső rétegébe helyezik. Ahhoz, hogy a csövek stabilan álljanak, célszerű polisztirol könnyűbetonnal kiönteni, ugyanis ez nemcsak fixálja a csöveket, hanem szigeteli és védi is azokat.
  • Padlások utólagos hőszigetelése: Ha a padlás hőszigetelését nem oldották meg a tetőfedéskor, vagy esetleg tetőcsere történt, akkor mindenképpen érdemes polisztirol betont használni a különböző szálas szigetelő anyagok helyett. Ha polisztirol tartalmú betonnal teríti be a padlást, akkor garantáltan nem fog elillanni a hő a padlás résein.
  • Födém feltöltése: Hajdanában a födémek egyenlőtlenségeit salakkal korrigálták. A fűtési módszerek megváltozása miatt már nem áll rendelkezésre ez az anyag, ezért kellett találni egy olyan módszert, mellyel ezek a szabálytalan felületek is egyenletessé tehetők, jól kitölti a hézagokat és ráadásul könnyű. Erre megfelelő megoldásként találták meg a polisztirol betont.
  • Lapos tetők lejtésének megoldása: A lapos kialakítású tetőknek is kell rendelkeznie némi lejtéssel, hogy a rá hulló csapadék le tudjon róla folyni. Mivel az előgyártott táblás lejtésképző elemek igencsak drágák és gondos tervezést igényel az elhelyezésük, ezért ésszerűbb megoldás ennek a problémának a megoldására a könnyű beton.
A polisztirol beton ára könnyen megtérül, mivel elég széles az alkalmazási területe, így hosszútávon visszahozza az árát. polisztirol beton