Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

Mennyibe kerül a polisztirol beton a hagyományos betonhoz képest?

2017. 10. 11. 17:31

Az építőipari fogalom meghatározás szerint a 2000 kg/m3 száraz testsűrűségnél könnyebb betonokat nevezzük könnyűbetonnak, melynek az adalékanyagok függvényében több típusa ismert napjainkban.

Drágább-e a könnyűbeton nehezebb rokonánál?

A padlásfödémek, nem járható lapos-tetők, terasztetők hőszigetelésére alkalmazott könnyűbeton egyik változata a polisztirol beton, melynek ára nem sokban tér el a hagyományos normál beton bekerülési költségétől.

polisztirol beton a táblás hőszigetelő anyagok és a beton előnyös tulajdonságait kombinálva válik kiváló hőszigetelő és hőtartó anyaggá.

polisztirol beton ára természetesen mindig függ a felhasznált anyag mennyiségétől, hiszen minden építőanyagot köbméterben mérnek, és ennek megfelelően van meghatározva az áruk is. A polisztirol beton készítésénél sokban függ az ár az adalékanyag testsűrűségétől, mely 200 és 1000 kg/m3 közé esik. Az adalékanyag testsűrűsége befolyásolja, hogy mennyi cementet és vizet kell hozzáadni, hogy jó minőségű polisztirol betont kapjunk.

Normál beton készítése esetén a könnyűbeton-adalékanyag helyett sódert használnak, de ugyanúgy cementet és vizet kell használni az elkészítéséhez. A könnyűbeton adalékanyag és sóder ára között pár száz forintnyi eltérés van, ha pedig előre gyártott pumpás betont rendel, akkor is elenyésző lesz a különbség.

Időigényesebb-e a polisztirol beton elkészítése?

A munkafolyamat nagyjából ugyanolyan, mint a normál beton készítésekor, össze kell keverni a különböző anyagokat, majd fel kell hordani a felületre. Viszont érdemes odafigyelni a szakemberek által meghatározott anyagarányok betartására. A munkafolyamat végezhető betonkeverő-géppel és kézi erővel is. A munkafolyamat előnyös tulajdonsága, mivel az adalékanyag sokkal könnyebb súlyú, mint a sóder, így sokkal könnyebben végezhető a tevékenység, nem okoz olyan nagy mértékű fizikai megterhelést a munkát végző személy számára.

Az anyag felhordásának körülményei eltérőek-e?

Amikor készen van a könnyűbetonunk, akkor ugyanúgy kell eljárnunk, mint egy normál beton esetében. Annyiban különbözik, hogy az anyag súlyából adódóan mozgatása, felhordása sokkal kevesebb fizikai erőt igényel. Akár egy ember is játszva ki tudja vitelezni a szükséges anyagmennyiség felhordását a kezelendő felületre.

Amennyiben olyan helyre kell a polisztirol betont felvinni, ahová nehéz bejutni szerszámokkal, vödrökkel – például a padlás rejtett zugaiba -, akkor érdemes betonpumpát rendelni. Természetesen ebben az esetben nem hagyományos mixerbetonos pumpával felszerelt gépet kell igénybe venni, hanem a speciálisan erre a feladatra gyártott estrichpumpával rendelkező mixerautó kiállását kell kérni, az árkülönbség itt is elenyésző lesz.

Mennyi kötési, száradási időre kell számítani?

A normál beton felülete elég gyorsan megszilárdul, következő napon már akár rá is lehet lépni. Ezzel szemben a polisztirol betonnál ez nem így működik, több napot kell várni, míg az anyag teljesen megköt. A normál betontól eltérően nem kell locsolni, viszont 3-4 napig le kell takarni fóliával, mely a kötéslassító adalék mellett akadályozza a beton megégését is. Ahhoz, hogy rá tudjunk lépni a betonra, legalább egy hetet érdemes várni, különben kárba vész a munkánk.

Polisztirol Beton