Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

Mostantól nem érvényes az a mondás, hogy „nehéz, mint a beton”

2017. 10. 03. 13:05

A könnyűbeton története visszavezethető egészen az ókori Rómáig, a rómaiak az építkezéseik során már használták adalékanyagként a vulkáni tufát, lávaport, illetve a téglaport is újrahasznosították. Természetesen azok még kezdetleges próbálkozások voltak, tudományos fejlesztések alapozták meg a ténylegesen használt könnyűbeton hírnevét.

A könnyűbetont szinte a világ minden táján alkalmazzák, a legtöbb helyen évtizedekre visszanyúlik a használata. Hazánkban is egyre nagyobb a felhasználási területe. A könnyűbeton előnyei vitathatatlanok, könnyű a súlya és optimális szilárdsága miatt széles körben hasznosítható.

Milyen igényeket tud kielégíteni a könnyűbeton?

A hagyományosnak mondott betonszerkezetek és a konvencionális falazati anyagok helyettesítésére bátran alkalmazható. Kiválóan felhasználható a magasépítés területén, hőszigetelő lapok és nagyméretű falelemek készítésére használják fel.

A könnyűbeton típusa függ az adalékanyag összetételétől, ennek megfelelően többek között beszélhetünk Liapor, Ökocell, Austrotherm, fabeton, papírbeton, gázbeton, sejtbeton, polisztirol, más néven thermobeton és még üvegbeton változatról is. A felhasznált adalékanyag függvényében változatos lehet az elkészült könnyűbeton teherbírása és hőszigetelő képessége is.

Normál építési folyamatoknál padlásfödémek, nem járható lapostetők, terasztetők hőszigetelésére használják. Jó szolgálatot tehet a könnyűbeton tetőfelújítás esetén is, hiszen a födémfeltöltésre, -kiegészítésre nagyszerűen alkalmazható a könnyűbeton. A tetőtéri födémek hőszigetelő és feltöltő, kiegyenlítő rétegét is alkothatja ez a betontípus. Lapostetők lejtését és a csapadékvíz-szigetelést is meg lehet oldani könnyűbeton felhasználásával. Ha épített medencét szeretne, akkor a medencéje hőszigetelő aljzatát és oldalfalát is érdemes könnyűbetonból készíteni.

Mi a technológia titka?

A titok - ahogy szokták mondani - a részletekben rejlik. Íratlan aranyszabály, hogy a könnyűbeton-készítésnél használt keverővizet mérni kell. Célszerű mérőjellel ellátott eszközt használni. A könnyűbetonban lévő habképző anyag a szükséges mennyiségnél több vizet is fel tudja venni, de a nagyobb vízmennyiség hatására az anyag testsűrűsége kisebbé válik, ami fokozott repedésveszéllyel járhat.

A technológia lényege, hogy mindent arányosan kell bekeverni. Természetesen ezt senkinek nem saját magának kell kikísérleteznie, hanem az előgyártott könnyűbeton-adalékok zsákján fel van tüntetve, hogy milyen keverési arányt kell alkalmazni, hogy a szükséges állagú betonterméket kapja. Szakemberek javaslata alapján a gondos munkához a szokásos keverő és bedolgozási eszközök, valamint kéziszerszámok mellett mérővödröt és mérleget is érdemes használni a házilagos készítésű könnyűbeton előállításához. Fontos azt is tudni, hogy a könnyűbeton keverése kicsit több időt vesz igénybe, a hagyományosnak körülbelül a másfélszeresét. Természetesen, ha kész könnyűbetont szállíttat a munkafolyamat végrehajtásához, akkor a keverőüzemből az igényeinek megfelelő, a szükséges adalékanyagokkal ellátott, kész könnyűbetont fogják a helyszínre szállítani.