Könnyűbeton, polisztirol beton, polisztirol beton ár

Hogyan készül a könnyűbeton?

2017. 10. 03. 13:03

A könnyűbeton egy különleges megoldás, esetünkben leggyakrabban a padozat szigetelésére, de természetesen más célokra is.

Mitől könnyű a könnyűbeton?

A könnyűbeton az elnevezését onnan nyeri, hogy a betonba, előzőleg vagy utólag a helyszínen – ez sok mindentől függ – különböző más anyagokat keverünk, mely nálunk a polisztirol gyöngy szokott lenni. A polisztirol gyöngy sokaknak ismerős lehet, például a különböző díszpárnák, vagy modern „babzsákok” töltőanyagaként, illetve természetesen máshová alkalmazott szigetelő anyagként is. A polisztirol gyöngyöt elsősorban kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságai miatt szeretjük alkalmazni, illetve kedvező még az ára és az elérhetősége is, valamint, ami a lényeg: könnyű. A polisztirol gyöngy tehát könnyűvé teszi a betont, nem nehezedik rá a talajra, illetve ez a sajátság fontos még a talaj megfelelő kiegyenlítése szempontjából. Ha ugyanis rálépünk, akkor csökkenti, vagyis inkább kiegyenlíti a lépésből adódó terhelést, így kevésbé károsodik tőle a padló. Az sem utolsó szempont, hogy kellemesebb lesz hallgatni a lépéseket, dobogásokat, esetleg a kisgyermekek játékát. A könnyűbeton padló-kiegyenlítő tulajdonsága hasznos továbbá arra való tekintettel is, hogy a padlóban lévő vezetékeket, csőhálózatokat – ilyenek például a padlófűtés elemei – ügyesen befedi, illetve kikerüli, így tehát nem lesz gond abból, hogy járunk rajta, mivel kevésbé fogják terhelni a lépéseink ezeket a vezetékeket.

Tudta, hogy ennek elődje már évezredek óta létezik?

Különböző térkiegyenlítő anyagokat már az Ókori Rómában is használtak, így tehát a könnyűbeton is igazából évezredek óta létezik. Az ő esetükben a térkiegyenlítő anyag leginkább a vulkáni tufa volt, mely szintén számos előnyös tulajdonsággal rendelkezett. Az idők során a térkitöltő anyag egyre modernebbé vált, illetve egyre inkább előkerültek a környezetvédelmi szempontok is, ezért ma már a hulladéknak szánt polisztirol gyöngyöt vagy habot alkalmazzuk, ezzel védve a környezetet és csökkentve a szemétképződést.

A mai gyártási technológia

A könnyűbeton tehát egy terheléskönnyítő anyagot kap dúsításképpen, mely a mi esetünkben a polisztirol gyöngy. Így a könnyűbeton értelemszerűen úgy készül, hogy a betonhoz hozzáadjuk a polisztirol gyöngyöt. A polisztirol gyöngy hozzáadása pedig két ütemben történhet. Egyik esetben a betongyárban már előre hozzáadják a polisztirol gyöngyöket a kikevert betonhoz, és a készre kikevert könnyűbeton kerül kiszállításra az építkezés helyszínére. Az előkészítés felületaktív anyagok, esetleg műanyag diszperzióval kikevert cement segítségével történik. Ha pedig a két ütemben történő elkészítésre esik a választás, annak az a lényege, hogy külön kikeverik magát a betont, illetve külön az adalékanyagokat, majd ezeket a munka helyszínén adják egymáshoz. Mindkét munkafolyamatnak más esetben van létjogosultsága.

A könnyűbeton tehát az aljzatokhoz alkalmazott térkiegyenlítő, teherelosztó réteg, mely „mellékhatásként”, de nem mellékesen, hő- és hangszigetelő funkcióval is rendelkezik. A könnyítettséget polisztirol gyöngyökkel érjük el, mely az ára miatt, illetve környezetvédelmi szempontok miatt is egy kiváló megoldás. Amennyiben könnyűbetont szeretne beépíttetni, keressen bennünket bátran, szívesen segítünk mindenben!